PON - PET: 6:45 - 16:00
+386 1 586 39 56
vrtec.nazaret@rkc.si

Priprava otroka na vstop v vrtec

PREDPRIPRAVA

Priprava otroka na vstop v vrtec je odvisna od starosti otroka. Vsem pa so skupne naslednje točke:

  • Otroku pripovedujte o vrtcu. Povejte mu, kako izgleda, kaj se tam počne itd. To vedno naredite tako, da otrok čuti naklonjenost do vrtca. Če je otrok starejši, se lahko z njim o tem pogovarjate. Razumemo, da je ob odhodu otroka v vrtec včasih tudi težko. Vendar do otroka ohranjamo odnos in zavedanje o tem, da je vrtec dobra stvar in z ničemer ne nakazujemo nasprotnega. Otrok bi si to razlagal narobe in se posledično težje ‘ločil’ od vas.
  • Otroka pripeljite na uvajalni sestanek (na elektronsko pošto vam pošljemo vsa potrebna navodila). V času, ko se pogovarjate z vzgojiteljicami, lahko otrok mirno raziskuje okolico. Poleg tega vidi naklonjenost staršev do vzgojiteljice in obratno.
  • Če živite blizu, se lahko sprehodite mimo vrtca in otroku pokažete, kam bo hodil v vrtec. V primeru, da nas vidite npr. na igrišču, se nam lahko za krajši čas pridružite.
  • Pred uvajanjem vam nudimo možnost obiska vzgojiteljice na domu. Otrok novo osebo spozna v domačem okolju, kjer se počuti varnega in vidi, da starši vzgojiteljici zaupajo. Obisk običajno traja od 45 minut do 1 ure. Glavni namen je vzpostavitev odnosa med otrokom, vzgojiteljico in starši.
  • Za specifična vprašanja se lahko obrnete na vzgojiteljice, ki bodo z vami skušale rešiti vprašanja in skrbi.

 

UVAJANJE

V nadaljevanju je opisan splošen potek uvajanja. Glede na potrebe otroka in možnosti družine ga prilagodimo.

 

PRVI DAN

Z otrokom na dogovorjeni dan pridete v vrtec med 8.30 in 9.00. Otroka spremlja eden od staršev. Izbiro prepuščamo vam.

Z nami ste celotno dopoldne, ko poteka zajtrk, delo z materiali, malica in črta. Pripravimo vam stol, na katerem sedite in se ne gibate po sobi. S seboj prinesete knjigo, ali pa vam jo pripravimo mi. Otrok pa naj se v tem času prosto giba po sobi in jo raziskuje. S tem dobi informacijo, da ima očka/mamica delo, hkrati pa se vseeno počuti varno, saj vas ves čas vidi. Tako se počasi privaja na ostale otroke, vzgojiteljici in okolje.

V primeru, da bo otroku že takrat težko, vas bomo prosili za sodelovanje. Ko se otrok umiri in zamoti, ponovno sedete in berete.

Prosimo vas, da je vaš telefon v času dopoldanskega dela v sobi ugasnjen, da ne moti otrok. Če bi želeli fotografirati svojega otroka, to storite čim bolj diskretno. Ostalih otrok ne fotografirajte in snemajte!

Povabimo vas tudi na igrišče ali na sprehod, če precenite, da otrok ni preveč utrujen. Prvi dan traja do 11.00 ali 11.30.

 

DRUGI DAN

Pridete ob enakem času kot prvi dan. Večinoma vse poteka enako. Če ugotovimo, da se otrok že dobro počuti v novem okolju, vas prosimo, da za krajši čas zapustite sobo. Pred tem si izmenjamo telefonski številki, da vam sporočimo, koliko časa bi otrok lahko bil sam, glede na to, kako se počuti. Prva odsotnost staršev običajno traja od 15 minut do ure ali tudi ure in pol. Odvisno od otroka in njegovega počutja v novem okolju.

V bližini je možnost za prijeten sprehod v naravi (ob Ljubljanici), da vam čakanje hitreje mine.

Običajno se v tem času že odpravimo na igrišče, kjer nas potem najdete. Z nami lahko potem ostanete tudi še na igrišču in se pogovorite o nadaljnjem načrtu.

 

NADALJNJI DNEVI

Naslednje dni je urnik zelo odvisen od drugega dne. Če se je otrok drugi dan počutil dobro in odhod staršev sprejel brez večjih posebnosti, čas odsotnosti staršev podaljšamo.

Kljub temu vas prosimo, da ste z otrokom pri kosilu. Otrok se s tem lažje privadi hrane, ki mu je sprva lahko precej tuja. Ko otrok dobi hrano od staršev, je zanj to informacija, da je prav tako dobra in lahko je brez težav, čeprav je v novem in neznanem okolju.

Sprva je sicer popolnoma običajno, da otrok poje manj. Vendar s prvimi obroki, ki jih poje v spremstvu staršev, omilimo otrokov prehod v vrtec.

Običajno je otrok proti koncu prvega tedna že celoten dopoldanski čas sam v vrtcu. V drugem tednu je ponedeljek enak kot petek prvega tedna. V naslednjih dneh pa otrok že prvič spi v vrtcu. Prva dva dni vas pokličemo, ko se otrok zbudi, potem pa podaljšujemo njegovo bivanje v vrtcu do običajne ure njegovega odhoda domov.